Fejes Ádám Fotósblogja

Fejes Ádám vagyok. Hobbim a fotózás. 2008 óta fotózok több-kevesebb kihagyással, de 2010 óta rendszeresen időtöltésem a fényképezés. 2011 júniusában végre megvettem az első DSLR gépem. Azóta céltudatosan keresgélem az utat a fotózás világában, igyekszem minél több módszert, technikát kipróbálni. Élményeimet és tapasztalataimat ide írom le, természetesen gazdagon illusztrálva a képeimmel.

Ha kicsit többet olvasnál rólam, nézz bele a Bemutatkozó bejegyzésembe!

Random Flickr

www.flickr.com
Fejes91's A legjobb képeim / Best of me photoset A legjobb képeim

Testvér blog

Címkék

1100d (1) 18 55 (1) alanya (1) állvány (2) asztro (1) augusztus 20 (1) ausztria (2) autó (2) badacsony (2) balaton (7) balatonfüred (1) balatonlelle (3) balatonmáriafürdő (1) bmw (1) budapest (8) camaro (1) camera obscura (1) canon (2) chevrolet (1) citroen (1) csepp (1) csillag (1) d3100 (1) dobogókő (2) dörr (1) egyetemisták parkja (3) éjszakai (5) ellenfény (1) elte (4) eyjafjallajökull (1) felhő (1) felszerelés (1) fényjáték (1) fénysátor (3) ferencváros (1) fertő tó (1) fonyód (2) (1) fuji (3) fujifilm (1) gépvásárlás (1) gyömrő (1) hangya (1) házibarkács (1) holdfogyatkozás (1) hold fogyatkozás (1) hosszú záridő (1) hoya (1) izland (1) i am nikon (1) japán (1) jvc (1) kanada (1) kápolna (1) karintia (2) kiállítás (1) könyvajánló (1) kopaszi gát (1) kövirózsa (1) közelfotó (1) közeli (1) lencse (1) levél (5) lightbox (4) magyarország (1) matek (1) messerschmitt (1) mg (1) mini (1) morzsi (1) münchen (1) napraforgó (1) national geographic (1) neckermann (1) népliget (2) nikon (7) nyaralás (2) objektív (1) oldtimer (1) old timer (1) ősz (6) panasonic (1) panoráma (9) pilis (2) pipacs (1) porsche (1) portré (1) s5600 (2) sb 400 (1) side (1) siófok (1) sopron (1) sötétkamra (1) szántód (1) szentjánosbogár (1) szökőkút (1) szűrő (1) tájkép (4) tamron (1) tavasz (1) távkioldó (1) tél (1) templom (2) tenerife (1) természetkép (16) tihany (1) time lapse (1) törökország (1) toyoa (1) trabant (1) tulipán (1) tunézia (1) tűzijáték (1) ubuntu (1) üllő (2) útleírás (1) vaku (1) veterán (1) víz (1) vonat (2) Címkefelhő

Drámai fordulat

2011.06.04. 08:36 Fejes91

Drámai fordulat következett be a gépvásárlási terveimben. Ahogy a Gépeim tegnap, ma, holnap című bejegyzéseben írtam, a megtisztelő Fejes Ádám első DSLR-je címre a Canon 1100D volt az esélyes, mivel a vele egy kategóriában játszó Nikon drágább volt és már a Canon is átlépte a lélektani határt, nem akartam még többet költeni. Ekkor jött a fordulat.

Nikon 3100D

Az Extreme Digital kínálatában rálaltem a Nikon D3100, 18-55 -ös, stabilizált objektívvel szerelt változatára, mely nem hogy drágább de még egy hajszállal olcsóbb is a Canonnál. Mivel az összes többi általam fellelhető boltban a Nikon drágább, kb az üres vázat adják annyiért mint a fent leírt KIT-et, azonnal rácsaptam a megrendelés gombra. Mivel a fotóimat szeretném megőrizni az utókornak és nem a csak a gép Cache memóriájában lévő utolsó 5 képre van szükségem, rendeltem hozzá egy memóriakártyát is és ha már lúd legyen kövér a tervezett 4 GB-os modell helyett egy 8 GB-osat, mivel a Nikon kicsit olcsóbb, a végösszeg kb. ugyanannyi maradt.

Kicsit előre szaladtam, természetesen nem vásároltam meg rögtön a Nikont, amint megláttam az akciós árat. Először is elgondolkodtam, hogy miért kerülhet ez ennyibe hirtelen. Három verziót találtam ki.

  1. A legegyszerűbb. Egy barom vagyok, nem néztem szét elég alaposan, mindig is ennyibe került a gép. Ezt a bejegyzés írásakor már meg tudom cáfolni, szerencsére nem vagyok barom, mivel kiírták a jelenlegi ár fölé a régit, ami 57 ezressel több. Emlékeim szerint ennyi sose volt, legalábbis az összes többi boltban kb. 20 ezerrel magasabb az ár. UPDATE: Helyre állt a világ rendje, átírták az eredeti árat a többi bolt átlag árára, amennyi eredetileg is volt. Most már biztos nem vagyok barom :)
  2. A Nikon forgalmazója csökkentette a nagykerárat és mivel az Edigital egy elég nagy üzletlánc, náluk fogyott el leghamarabb és ők rendeltek először az átárazott gépekből.
  3. Lehetőség amit rögtön el is vetek, hogy valami hiba csúszott az adatbázisba és véletlenül akciózták be a gépet, de mivel ma már akciósként van hirdetve, ez sem valószínű. Egyébként ez volt az oka a rekord sebességű pálfordulásnak, nem akartam lemaradni az akcióról.

Ezután persze kicsit a körmére néztem a gépnek, hogy mégis mit kapok a pénzemért. Még régebbről rémlett, hogy a Nikon belépők némileg fejlettebbek a Canon riválisoknál, de azért utána mentem a dolgoknak. Elolvastam a gépről írt teszteket magyarul, angolul, megnéztem pár videót róla és a Nikon oldalán is utána néztem a specifikációknak, mert már tapasztaltam, hogy a boltok táblázataiból mindig kimarad valami. A következő előnyöket tudom felsorakoztatni a Nikon mellett:

  • Fejlettebb autofókusz. Nem arra gondolok, hogy sokkal-sokkal jobb lesz a fókusz, ha 9 helyett 11 ponton tud mérni a gép. Hanem több lehetőséget kínál a használatra, ezt nem részletezem a feljebb linkelt magyar tesztben mindenki elolvashatja. Ezt lehet, hogy a Canon is tudja, csak elkerülte a figyelmem a tesztek olvasásakor, amit viszont biztos nem tud az a 3D fókusz követés. Nagyon jól hangzik és van is pár téma ötletem aminek a megvalósításához valószínűleg nagy segítségemre lesz, bár a mindennapi használat során nyújtott hasznosságát megkérdőjelezem.
  • Nagyobb felbontás. Tudom, hogy nem minden a megapixel. Nem attól fog jó képeket csinálni egy gép, hogy csillió pixelre rögzíti a fényt - hanem ez főleg az gép másik oldalán álló személytől függ, de ez egy másik bejegyzés témája is lehetne - de a több=jobb elve már erősebben érvényesül, mint a kompaktoknál. DSLR gépekben a nagyobb szenzorméret és a CMOS technológia megengedi a felbontás növelést és a tesztek mindegyike kiemelte a végszóban a kiváló képminőséget, tehát a magasabb felbontásnak ez esetben csak előnyei vannak.
  • Jobb fogás. Mindig is irigyeltem a Nikontól a gumírozott műbőrhatású (milyen szép ez a szó, mű...bőr...hatású...) felület, ami nagyon hiányzott a Canon alapmodelljéről. Értem én, hogy spórolnak, de ezen nem szabadott volna. Ha az ember vesz egy DSLR-t a kompaktok után, felüdülés neki a kézbe simuló forma. Kár elrontani ezt az élményt a sima, fényes csúszós műanyaggal amivel a Canon borítja az 1100D-t. Ezt mindig hátrányként kezeltem a Canonnál, de önmagában a jobb fogásért nem akartam többletköltségbe verni magam.
  • A végére hagytam a legnagyobb(?) dobását a gépnek, de nem a drámaiság miatt, hanem mert engem teljesen hidegen hagy a videózás. A Nikon 1080p felbontásban tud videót rögzíteni, míg a Canon csak a kisebb, 720p-ben. Sajnos ezzel engem nem lehet megvenni. Régebbi videós próbálkozásaim után rájöttem, hogy ez nem az én világom. Nem mondom, hogy a fotóim remekművek, de van egy tagadhatatlan előnyük a videóimmal szemben. Egy helyben állnak és így nem okoznak tengeri betegséget a nézőnek, ahogy azt a kicsit billegős mozgókép felvételeim tették.

Mivel ennyi előny mellett még spórolhatok is némi pénzt, nem volt kérdés, hogy még a DSLR karrierem mínusz egyedik hetében vallást váltok és átpártolok a Nikonhoz. Még tejfeles szájú kompakt gépes időszakomban is a Nikon volt a szívemhez közelebb, főleg mivel a családban rendszeresen a célkeresztjébe kerültem egy Nikon DSLR-nek. A nemrég ajándékba kapott Canon kompakt a Canon irányába terelt, mivel a kis géppel teljesen elégedett vagyok, de úgy érzem jobb vásárt csinálok a Nikonnal. Ha minden jól megy hétfőn átveszem a gépet, természetesen jelentésemet itt fogom közzétenni. Stay tuned!

A bejegyzés trackback címe:

https://fefo.blog.hu/api/trackback/id/tr912955704

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Szubjektivátor · http://szubjektivator.blog.hu/ 2011.06.09. 14:32:20

Jól választottál a D3100-el. A Canon 1000D és 1100D viccesen olcsó kategóriás. Szinte már bucsui műanyagból van, kb a Canon logóval akarják csak eladni. Nem Nikon párti vagyok, csak épp azokról a gépekről tudom, hogy játékszerek. :) Egyébként a kisebb gyártóktól sem kell félni. Ezen a belépő szinten speciel a Pentax veri mindkét nagy márkát, ha a képminőséget nézzük. Az Olympus meg nagyon jó alternatíva, ha olcsóbban akarsz tele objektíveket használni, ugyebár a kétszeres crop miatt. Tehát jól választottál! :)

Fejes91 2011.06.09. 14:36:27

@Szubjektivátor: Eddigi tapasztalatok alapján én is úgy érzem, hogy jó kis gép lesz ez :)
süti beállítások módosítása