Fejes Ádám Fotósblogja

Fejes Ádám vagyok. Hobbim a fotózás. 2008 óta fotózok több-kevesebb kihagyással, de 2010 óta rendszeresen időtöltésem a fényképezés. 2011 júniusában végre megvettem az első DSLR gépem. Azóta céltudatosan keresgélem az utat a fotózás világában, igyekszem minél több módszert, technikát kipróbálni. Élményeimet és tapasztalataimat ide írom le, természetesen gazdagon illusztrálva a képeimmel.

Ha kicsit többet olvasnál rólam, nézz bele a Bemutatkozó bejegyzésembe!

Random Flickr

www.flickr.com
Fejes91's A legjobb képeim / Best of me photoset A legjobb képeim

Testvér blog

Címkék

1100d (1) 18 55 (1) alanya (1) állvány (2) asztro (1) augusztus 20 (1) ausztria (2) autó (2) badacsony (2) balaton (7) balatonfüred (1) balatonlelle (3) balatonmáriafürdő (1) bmw (1) budapest (8) camaro (1) camera obscura (1) canon (2) chevrolet (1) citroen (1) csepp (1) csillag (1) d3100 (1) dobogókő (2) dörr (1) egyetemisták parkja (3) éjszakai (5) ellenfény (1) elte (4) eyjafjallajökull (1) felhő (1) felszerelés (1) fényjáték (1) fénysátor (3) ferencváros (1) fertő tó (1) fonyód (2) (1) fuji (3) fujifilm (1) gépvásárlás (1) gyömrő (1) hangya (1) házibarkács (1) holdfogyatkozás (1) hold fogyatkozás (1) hosszú záridő (1) hoya (1) izland (1) i am nikon (1) japán (1) jvc (1) kanada (1) kápolna (1) karintia (2) kiállítás (1) könyvajánló (1) kopaszi gát (1) kövirózsa (1) közelfotó (1) közeli (1) lencse (1) levél (5) lightbox (4) magyarország (1) matek (1) messerschmitt (1) mg (1) mini (1) morzsi (1) münchen (1) napraforgó (1) national geographic (1) neckermann (1) népliget (2) nikon (7) nyaralás (2) objektív (1) oldtimer (1) old timer (1) ősz (6) panasonic (1) panoráma (9) pilis (2) pipacs (1) porsche (1) portré (1) s5600 (2) sb 400 (1) side (1) siófok (1) sopron (1) sötétkamra (1) szántód (1) szentjánosbogár (1) szökőkút (1) szűrő (1) tájkép (4) tamron (1) tavasz (1) távkioldó (1) tél (1) templom (2) tenerife (1) természetkép (16) tihany (1) time lapse (1) törökország (1) toyoa (1) trabant (1) tulipán (1) tunézia (1) tűzijáték (1) ubuntu (1) üllő (2) útleírás (1) vaku (1) veterán (1) víz (1) vonat (2) Címkefelhő

Camera Obscura fabrikálás

2011.05.20. 07:00 Fejes91

Amint meg láttam a legutóbbi National Geographic magazinban a szoba falára vetített utcaképeket, azonnal tudtam, hogy ezt nekem is ki kell próbálnom.

A Camera Obscura lényege, hogy egy sötétkamrát hozunk létre, melybe egy apró lyukon szűrődik be a fény. Ha sikerül eltalálni (vagy inkább kiszámolni) a távolságok és a méretek helyes arányát, akkor a sötétkamra falára vetítődik a külső világ. Ha egy szobából akarunk sötétkamrát készíteni, akkor annyi a dolgunk, hogy minden ablakot letakarunk és a takaróra egy apró lyukat vágunk, ahol beáramlik a fény. Ha ügyesek voltunk, akkor a lyukkal szemközti falon megjelenik az amit a ablakon kinézve látnánk. Fejjel lefelé.

Akit kicsit érdekelt a fizika a gimiben, az talán emlékezhet arra a kísérletre amikor a gyertya lángja fejjel lefelé jelent meg a papírlapon. Az elv roppant egyszerű, nem akarom túlmagyarázni inkább csak mutatok egy ábrát a hitetleneknek.

Camera Obscura vázlata

Amint volt egy kis szabadidőm, rögtön nekiálltam kutakodni a neten a téma után. Hamar realizáltam, hogy nem elég profi a felszerelésem egy valódi sötétkamrához, mivel - ahogy a Nat. Geo. cikkben is írják - még magas ISO-nál is több perces exponálással lehet elérni a kívánt hatást. Ettől a jelenlegi Canon kompakt gépem 1 másodperces zárideje jócskán elmarad, de ha előtúrom a réges-régi Fuji S5600-at akkor is csak 15 másodpercig tudom nyitva tartani a zárat. Ekkor jött az ötlet, hogy talán ha kicsiben csinálom meg ugyanezt, talán működhet. Hamar találtam egy "receptet", hogy lehet sötétkamrát főzni néhány otthon is megtalálható alapanyagból. A leírást itt találhatjátok, inkább most nem részletezem. Néhány perc barkácsolás után elkészült a nagy mű. Igen szerintem is gyönyörű :)

Camera Obscura - 011

Fogtam a papírhengert, egyik végére alufólia került a közepén egy kis lyukkal, míg a másikra egy zsepit feszítettem ki, ez lett a vetítővászon. A szivattyús doboz a régi fényképezőgépeken lévő sötét leplet helyettesíti, ami alá mindig bebújt a fényképész. Az árnyékolja a zsepi környezetét, mert nappali fénynél csak egy zsebkendőt látnánk belőle. De így ha eléggé odanyomom a szemem a doboz hátuljához és nem jut be semmi fény, akkor egy kis képzelő erőt is hozzá téve látom az előttem lévő dolgokat, persze fejjel lefelé. Ha pedig a lyukhoz nem a szemem nyomom oda, hanem a fényképezőgépem és a képzelő erőt lecserélem hosszú záridőre máris tisztább a kép, persze a tűélestől messze van, ezért inkább nem is rakom ki ide, ha akarsz rossz képeket látni, kattints ide!

A National Geographic cikk előzetese itt olvasható. Ez pedig egy angol nyelvű videó szintén a Nat. Geo.-tól a sötétkamra elkészítéséről.

Sajnos az én fotóim nagyon messze vannak a fenti videón látottól, de az elv nálam is működött, ha lesz lehetőségem, próbálok finomítani a "készülékemen" hátha ki tudok hozni valóban jó fotókat is belőle.

A bejegyzés trackback címe:

https://fefo.blog.hu/api/trackback/id/tr292910572

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása